12 Kasım 2014 Çarşamba

HAZIRLAYAN:

Deniz Alican

KAYNAKÇA


Milliyet.com.tr

www.wikipedia.com

CON FİCKER Virüsü


2008 yılında ortaya çıkan bu zararlı yazılım şu anda 200 milyondan fazla ülkede etkili. Tam anlamıyla tüm güvenlik önlemleri alınmamış bilgisayarları ele geçiren Conficker bilgisayarı açık kapı haline getiriyor.

SOBİG.F Virüsü


5oo milyondan fazla kişiye bulaşan bu virüs 2003 yılında 35 milyar dolara zarar oldu. Bu virüsün amacı e-posta sunucularını aşırı yükleyerek  tüm mail trafiğini bozmaktı.

ROOTKITLER


Rootkitler ,çok tehlikelilerdir ve o kadar da tanınmış değillerdir. Bunların amacı bilgisayarın sistemine  kötü yazılımlar saklamaktır .Ve bundan sonra sisteminize ve programlarınıza erişebilirler. Ayrıca onu bulmak ve temizlemek çok zordur. Bazen sisteme girip yerleşip kontrol edebildikleri de olur.

TRUVA ATLARI


Truva atları, bir şeyden ya da bir yerden yararlanmak için  değişik programlar gösterip yüklemek içindir. Bunlardan iki tane vardır. Birincisi  bilgisayar kullanıcısının portunu kendi için kullanmak ve erişebilmek içindir. İkincisi ise dosya kullanarak kullanıcının bilgisayarına  ulaşmak içindir. Bir tür düşman yazılımdır yani.

SOLUCANLAR


Solucan virüsü ,çoğunlukla e-postalara, kaynaksız programlara ,korsan oyun DVD ve ya CD'lere ve bazı sitelere farklı yollarda bilgisayarlara bulaşır. Bu da  gene bilgisayar virüsü gibidir ama bu otomatik olarak çalışır . Solucanın sisteminize girdikten sonra kendini ilerletebilir. Bunların amacı sizin adresiniz ya da e-postanızı kopyalamak ve herkese göndermektir. Ayrıca interneti de yavaşlatabilir. Unutmayın yeni solucanlar çok hızlı yayılır.

COD RED Virüsü


2001 yılında ortaya çıkan bu virüs yazılım sunucularına saldırmak istiyordu. Bu virüs sadece tek günde 359 bin bilgisayara saldırdı. Bunun amacı

bilgisayarın sistemini alıp başkalarına vermek.3 ay boyunca tehdidi  süren bu virüsün günlük 200 milyon dolar zarar vermişliği vardır.

ILoveYou Virüsü


Bu virüs e-postalardan kendini yolluyordu ve kendini bir aşk mektubu diye tanıtıyordu. Bu virüsün amacı bu mektubu açan kişinin bilgisayar sistemine girmek ve önemli dosyaları silmek. Bu virüs 2000 yılında 8.7 milyar zarara neden oldu.

SQL Slammer virüsü



2003 yılında ortaya çıkan bu virüs IP üzerinden bilgisayarlara yolluyordu ve IP’yi  kullananların bilgisayarında güvenlik yaması SQL Server varsa ağ ile arasını kesiyordu. Bu virüs 10 dakikada 75 milyon bilgisayara bulaşabilir ve bu virüs 750 milyon dolar zarar oldu.

10 Kasım 2014 Pazartesi

CIH virüsü

1998 de ortaya çıkan bu zararlı yazılım sabit diskleri çalışmaz ha le getirir ve BIOS’lara zarar verir. Bilgisayarlar için kabus olan bu virüs 80 milyon hasara sebep oldu.

Storm Worm virüsü

2007de ortaya çıkan bu kötü  yazılım adı trojan olarak kullanılabilir. Bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesini sağlıyor bu virüs aman dikkat şimdiye kadar bu virüs 1.800 e-postayı etkiledi.

Virüs çeşitlerinden:W23.Sircam.Worm@mm

Bu kötü yazılım 2001yılında oraya çıkmıştı ve bir çok kişiyi kandırmıştı. Bunun amacı yerleştiği her bilgisayarı el geçirmek ve seçtiği dosya ya da programları iletişimden başkalarına göndermektir .Ve çook zararlıdır.

VİRÜSLER

Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır

KÖTÜCÜL YAZILIMLAR

Walware, dilimizde kötücül yazılım demektir.Bunun asıl amacı başka birinin verilerine zarar verip, bilgilerini başka bir yere gönderip, aktarmak ya da çöpe atmaktır.

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM NEDİR?










Kötü amaçlı yazılım  bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlarla hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen addır. Bu yazılımlara örnek olarak virüsler, solucanlar, Truva atları, rootkitler verilebilir. Genellikle yazılım  olarak tanımlanmalarına rağmen bazen basit kodlar halinde de olabilirler.
Bazen scumware yani kirli yazılım olarak da ifade edilen kötücül yazılımlar artık her programlama veya betik dili ile yazılabilmekte ve birçok farklı dosya türü içinde taşınabilmektedirler

YAZILIM NEDİR?

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlamak için bir makinadır.

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişiyle, var olan bir problemi çözmek için amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlardır.